Tuesday 14 June 2011

Cotton Japanese Cheese Cake


Superb ciz kek yg pernah kite makan...sangat sedap n mabeles...resepi ni kite cedok dr fb KR..2X buat, x menjadi, rase frust giler lorh...sbb kite ni mmg penchenta ciz kek..dgn tunjuk ajar dr my sis (sbb dia dh byk kali buat), alhamdulillah for d 3rd time baru ler menjadi...kite sgt sukeee..heheee...dan sekarang x tau dh bape kali kite buat, coz anak2 n asben pon sgt menggemarinya...nak2 plak mkn sejuk2 with bluberi @ stroberi topping..sgt2 nyummy...meh2 try...ni kite tempek resepinye...terima kasih kpd empunya resepi...

bahan2
4/5 cheddar cheese
200ml susu segar
4biji telur
70gm tepung kek
70gm butter cup
70gm gula halus(gula kastor)
blueberry topping

cara2:

1- koyakkan cheese kecik & campur 200ml susu (msk dgn api kecik, kacau selalu, bila dh cair/sebati masukkan butter n tutup api.

2- asingkan telur putih & kuning dlm bekas berlainan. kemudian pukul telur kuning sampai kembang., bila dh kembang masukkan adunan cheese td (1)

3- masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau perlahan, kalau berketul blh tapis.

4- pukul telur putih & gula guna mixer sampai kembang.(meringue)

5- kemudian masukkan adunan meringue kedlm adunan, (kaup balik tepung dan sebatikan)

6- lapik loyang, sapukan dgn butter n tepung, tuang adunan dlm loyang.

7- api atas bawah..sebelum tu panaskan oven dgn loyang yg berisi air panas. masukkan dlm oven dan bakar selama 20minit, suhu 170C..pastu 145C 40mnt..(make sure tgk2)..lgi 20mnt nk msk tukar api bawah..


TEKNIK BAKAR : STEAMBATH - GUNA 2 LOYANG, YG LUAR BESAR DAN DIISI AIR. YG DALAM KECIL BERISI ADUNAN CHEESE